Szavazás

Mennyire tartod jó ötletnek?

Jó ötlet, ha itt is lesz ilyen
2 (66.7%)
Jó ötlet, de ezer ilyen van máshol
0 (0%)
Semmi értelme
0 (0%)
Zizzenj már le rólam ;)
1 (33.3%)

Összes szavazó: 3

Szavazás lezárva: 2013. Március 11. 13:01

Szerző Téma: Teljesen kezdőknek szóló leírás  (Megtekintve 6049 alkalommal)

Nem elérhető Ian

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 767
 • Szőrmiszter :)
  • A Kos sziget Tanszék:)
Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Dátum: 2013. Február 18. 13:01 »
Sziasztok!
Már régen felmerült bennem, hogy kellene egy step-by-step leírást készíteni, ami teljesen az alapoktól indul. Ugyanis szerintem sokan vannak úgy, hogy bár eljutottak ide, de sok dolog (amiknek persze a leírását sok helyen meg lehet találni a neten) kínainak hangzik: pl. mi az az FTP vagy hogyan kellene képet méretezni, stb-stb, rengeteg olyan dolog, amivel én is megküzdöttem anno. Így ezek hiányában nem is tudják elkezdeni a munkát pl. akár a CMS Made Simple tartalomkezelővel is.

Pár gondolat azok közül amit én belevennék az indulásba. A lista persze ha megfelelő fogadtatásra talál, akkor bővíthető is:
- vírusvédelem
- FTP használata
- Notepad++ használata ( néminemű :) HTML és CSS is )
- kép és videó szerkesztők bemutatása
- böngészők és hasznos kiegészítőik, ill. használatuk
- tárhelyek bemutatása

Elsősörben :) mindenből az ingyenesek bemutatására tenném a hangsúlyt. Talán a tárhelyek lesznek azok, ahol sajnos (mert az utóbbi időben kicsit végignéztem őket és elszomorító a helyzet) a  fizetősök kerülnek-kerülnének előtérbe.

Bár ezek az infók részben itt is fellelhetők és a cél nem az, hogy bárki helyett is megcsináljuk a weblapot, de így talán összefoglalva, jobban áttekinthető lesz az egész. A cél inkább az, hogy aki egy weblapot akar készíteni és reményeink szerint a CMS Made Simple felhasználásával, azoknak nyújtsunk segítséget.

Üdv :)

Na akkor elkezdem a magam módján a leírásokat és lehet véleményezni és kiegészíteni...

Gondolom, hogy nem csak én voltam olyan, aki hosszas keresgélés és próbálgatás után jutottam el ide. Persze én is akartam egy weblapot, de azt hogy ez miként is fog megvalósulni, nos ez rögös út volt:) Természetesen én is a keresőben megjelenő első találatokkal kezdtem: weblapkészítés, weblapszerkesztés. Ki is próbáltam pár lehetőséget: sokoldal, eoldal, stb. De ezek nem azok amire igazán vágyik az ember. Jó-jó ingyenesek, de tele vannak reklámmal és igazából nem is a miénk.
Ezért tovább kellett keresgélnem és így sikerült a megfelelő kulcsszóval (tartalomkezelés, tartalom kezelő rendszerek) találni több lehetőséget is. Időközben készítettem egy linktárat is ezekről, itt sok ilyent találsz, ha bővebben is érdekel a téma: http://cms-tartalomkezelo-rendszer.linkpark.hu/

Rengeteg CMS létezik és vannak speciálisak is, mint pl. hirdetési és webáruház rendszerek, stb. Azt neked kell eldöntened, hogy mire akarod használni őket. A legtöbben "csak" egy weblapot szeretnének, akár hobbi vagy üzleti célból. Ezt is több CMS-l is meg lehet valósítani, hatalmas a választék. Jó párhoz magyar támogató oldal és fórum is kapcsolódik, mint az itteni CMSMS-hez is. Ezt a  rendszert szeretnénk bemutatni, hogy nem is olyan nagy dolog ennek segítségével egy weboldalt létrehozni. Ez a leírás is ezért született és azoknak készült, akik csak most ismerkednek ezzel az egésszel és esetleg sok minden "kínai" számukra. CMS = content management system (tartalom kezelő rendszer)  http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartalomkezel%C5%91_rendszerek

Alapvetően egyszerű dolgokról van szó, ha valaki egy egyszerű oldalt akar, de van jó pár olyan dolog, amit előtte meg kell tanulni. És természetesen, a későbbiekben is ez lesz igaz, amint valaki ráérez erre és hajtja a kíváncsiság, bele kell mélyedni a HTML és CSS-be is:)

Milyen programokra lesz szükségünk?
A felsoroltak ált. magyar nyelvűek, max. a telepítés alatt kell az angolt használni és természetesen az ingyenes verziók felhasználását helyezem előtérbe.

- jó vírusírtóra, mert a legtöbben a Windows rendszerét használják és a vírusok javarészt erre is "utaznak". Ezt ki kell védeni. Nem csak a magunk rendszere miatt, hanem az elkészült weblapunkra látogatók védelme miatt is. Itt is sok lehetőség van, én az Avast!-ot használom: http://www.avast.com/en-eu/index
Van ingyenes és fizetős verziója is, de alapból az ingyenes is elegendő védelmet nyújt. Pár szó a beállításáról, ha valaki ezt használja: minden állandó védelemnél, a szakértői beállításoknál a "Magas"-t érdemes beállítani. Bár kicsit fogja a gépet, de alapból kiszűri a legtöbb "károkozót". Továbbá, az Avast!-nak van egy fontos fegyvere, amivel még biztonságosabbá tehető a számítógép: a rendszertöltéskori vizsgálat. Ebben az esetben ki lehet jelöni, hogy a merevlemez melyik szekcióját nézze át (érdemes mindet). Ebben az esetben a Windows indítása előtt megvizsgálja a rendszert. Ez időben a leghosszabb vizsgálat, ~1 órát is igénybe vehet, de időről-időre és főképp akkor, ha mielőtt belenyúlsz a weblapba (főként FTP-nél) érdemes lefuttatni. Azt tudni kell, hogy 2 vírusírtó egy időben nem futhat a gépen, tehát ha te mást használsz, akkor az Avast!-ot csak úgy telepítsd fel, hogy a meglévőt letörlöd.
Persze vannak más jó védelmek is, de én ezt használom évek óta és eddig tökéletesen bevált. Néha előfordulhat nála téves riasztás, de alapvetően jól teszi a dolgát. Egy másik fórumon olvastam, hogy valaki panaszkodott arra, hogy vírusos lett a weblapja és ezt a felhasznált tartalomkezelő rendszer hibájának tudta be. Erre megkérdezték, hogy milyen védelmet használ és kiderült, hogy semmilyent. Mert ez elmondása szerint csak fogja a gépet és sok értelme nincs. Persze így természetes, hogy vírusos a gépe és fertőzött lett a weblapja is. Ez egy extrém példa, de rávilágít arra, hogy (  természetesen tisztelet a kivételnek ) sokan félvállról veszik ezt a dolgot.

- kell egy jó FTP program (File Transfer Protocol): http://hu.wikipedia.org/wiki/File_Transfer_Protocol ennek segítségével tudjuk a fájlokat fel és letölteni az internetre(ről).  http://filezilla-project.org/   FTP-re csakis ezt javasoljuk, a Total Commander nem igazán jó! Fontos, hogy soha ne engedjük elmenteni a jelszavakat az FTP-ben.

- kell egy jó forráskód szerkesztő is: http://notepad-plus-plus.org/

- nem árt ha van a gépen takarító program is, amivel a felesleges szoftvereket lehet eltávolítani: http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html   itt is az ingyenes verzió elég.

- kapcsolódhat hozzá egy másik rendszer karbantaró is, amit időről-időre érdemes használni: http://www.piriform.com/ccleaner ezzel a számítógépen tárolt felesleges fájlokat lehet letörölni. Figyelem! mindkettőnél átgondoltan kell kiválasztani azt, hogy mi kerüljön törlésre.

- Easy Thumbnails: képméretezésre:  http://www.fookes.com/ezthumbs/

-  Mozilla: mert kell egy jó böngésző:)  http://www.mozilla.org/hu/firefox/fx/  Ezek a kiegészítők jól jönnek a későbbiekben:
- ColorZilla (színkódok meghatározásához): https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/colorzilla/?src=search
- Firebug (forráskód olvasó): https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/firebug/?src=search
 
- Továbbá SPétör kedve miatt:) egy másik böngésző Opera: http://www.opera.com/

Én még ezeket is használom:
- Format Factory (kép és videó átalakítás, egyesítés) http://www.pcfreetime.com/  előfordul többször is, hogy jpg-ből kell pl. png-t készíteni vagy visszafelé. Ez a kis program tökéletesen megoldja.

- Photoscape: képegyesítő, slideshow készítő, ez is hasznos lehet: http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

- Picasa: képszerkesztő, sok okossággal, kiváló szoftver:  http://picasa.google.com/

- KM Player jó kis videójelátszó, szinte mindent lejátszik: http://www.kmpmedia.net/

- IrfanView: képnézegető, de másra is jó:  http://www.irfanview.com/

És ezek is jól jönnek:
- Flash player: http://get.adobe.com/flashplayer/

- Adobe Reader: http://get.adobe.com/reader/
Yes, install McAfee Security Scan Plus - optional  Mindkettőnél ki lehet venni a pipát a letöltésnél, ez nem kell, ha van feltelepített vírusvédelem a gépen.

Tulajdonképp ezután már le is lehet tölteni a számunkra megfelelő CMS Made Simple verziót: (full.tar.gz  kiterjesztésűt)
- legfrissebbek: http://www.cmsmadesimple.org/downloads/
- régebbi példányok: http://dev.cmsmadesimple.org/project/files/6#package-1
Segítség a telepítéshez: http://www.cmsmadesimple.hu/dokumentacio/kezdo-lepesek/telepites/
« Utoljára szerkesztve: 2013. Március 07. 12:03 írta Ian »

Nem elérhető SPétör

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 2 538
  • CMS Made Simple - Magyarország
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #1 Dátum: 2013. Február 18. 15:04 »
A telepítés leírását nemsokára frissítem a honlapon.  ;)
[SP]

Számításaim szerint az én problémám nem is létezik.
--
http://www.cmsmadesimple.hu

Nem elérhető efraim

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 859
 • közizgatási álomtitkár
  • efipage
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #2 Dátum: 2013. Február 18. 22:50 »
Régen jártál Ian a honlapon
http://www.cmsmadesimple.hu/cmsmswiki/
Ebből igazán el lehet indulni egy kezdőnek, csak épp nem fejeztem be teljesen.
Azért szőrös a szívem, hogy a szeretetet melegen tartsa

Nem elérhető Ian

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 767
 • Szőrmiszter :)
  • A Kos sziget Tanszék:)
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #3 Dátum: 2013. Február 19. 17:48 »
Régen jártál Ian a honlapon
http://www.cmsmadesimple.hu/cmsmswiki/
Ebből igazán el lehet indulni egy kezdőnek, csak épp nem fejeztem be teljesen.
Szia Efraim!
Megnéztem, de nem teljesen erre gondoltam, hanem olyasvalamire, amit az első sörökben leírtam :)
No, ha holnap lesz időm, akkor elkezdem és majd véleményt mondtok róla jó?

Egyébként nagyon jól fel tudom majd ezt is használni, amit Te megadtál, a későbbiekben.

Nem elérhető Ian

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 767
 • Szőrmiszter :)
  • A Kos sziget Tanszék:)
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #4 Dátum: 2013. Március 07. 12:02 »
Péter, itt a linkek rossz helyre matatnak :)
 http://www.cmsmadesimple.hu/dokumentacio/kezdo-lepesek/telepites/

Idézet
Itt lehet mazsolázni, válogatni a régebbi változatok közül:dev.cmsmadesimple.org/frs
 Ha valaki olvasgatni akar, akkor innen induljon:
 wiki.cmsmadesimple.org/index.php/Main_Page

Ezek a jók:
- legfrissebbek: http://www.cmsmadesimple.org/downloads/
- régebbi példányok: http://dev.cmsmadesimple.org/project/files/6#package-1
« Utoljára szerkesztve: 2013. Március 07. 12:09 írta Ian »

Nem elérhető SPétör

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 2 538
  • CMS Made Simple - Magyarország
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #5 Dátum: 2013. Március 12. 17:18 »
Rendben, nemsokára javítom.
[SP]

Számításaim szerint az én problémám nem is létezik.
--
http://www.cmsmadesimple.hu

Nem elérhető SPétör

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 2 538
  • CMS Made Simple - Magyarország
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #6 Dátum: 2013. Március 12. 17:55 »
Javítva...
[SP]

Számításaim szerint az én problémám nem is létezik.
--
http://www.cmsmadesimple.hu

Nem elérhető efraim

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 859
 • közizgatási álomtitkár
  • efipage
Azért szőrös a szívem, hogy a szeretetet melegen tartsa

Nem elérhető Ian

 • Hero Member
 • *****
 • Hozzászólások: 767
 • Szőrmiszter :)
  • A Kos sziget Tanszék:)
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #8 Dátum: 2013. Március 13. 20:32 »
Ian ezt olvastad? :-)

http://www.cmsmadesimple.hu/cmsmswiki/1-9-2-tevairoa/installalas-2/az-installalas/
Kedves Efraim!
Be kell valljam, hogy nem :(
Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet...

Nem elérhető Petium

 • Junior Member
 • **
 • Hozzászólások: 49
Re:Teljesen kezdőknek szóló leírás
« Válasz #9 Dátum: 2013. November 25. 11:55 »
Nah akkor írogassunk:)

próbáltam nem zavarkodni,de az új cms kifogott rajtam:)

http://www.cmsmadesimple.hu/dokumentacio/utmutatas-kezdoknek/ 404-es hibával fogad:S

Petium